Linecké těsto patří mezi stálice cukrářského umění a jeho variabilita nezná mezí. Klasické křehké sušenky si můžete ozvláštnit nejen oblíbenými kořeními, ale také netradičními náplněmi, které jim dodají jedinečný šmrnc. Ať už sáhnete po ořechové směsi inspirované orientálními chutěmi, ovocné jahodové variantě, nebo výrazné švestkové kombinaci, každý kousek bude malým gurmánským zážitkem. Přesný postup zajistí dokonalý výsledek, takže se pusťte do pečení a nechte se unést vůní a chutí domácích lineckých sušenek!
Následující postup je otestován na naší řadě vykrajovátek na plněné sušenky.
Linecké těsto
- 300 g hladké pšeničné mouky
- 200 g másla (na kostky)
- 100 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- citrónová kůra (nemusí být)
- můžete přidat vanilku, skořici, perníkové koření, kakao, hřebíček, kurkumu, dýňové koření a další.
- Množství na cca 25 plněných sušenek.
Postup: Vypracujte pěkné soudržné těsto ze surovin (nehnětejte zbytečně dlouho, jen tak, aby se máslo hezky zapracovalo).
Náplně
Suroviny smíchejte v misce a dejte vychladit do lednice (stačí půl hodina), bude se s nimi lépe pracovat (nebudou se tolik lepit).
Ar-Rašíd (oříšková náplň)
- 125 g ořechů mletých (jeden druh nebo mix) - přidat můžete i ořechové máslo, v tom případě uberte na mléku
- 50 g mletých piškotů
- 100 ml mléka
- 50 g medu
- 1-2 lžíce rumu
- 1 bílek
- Pokud pro vás bude nádivka málo sladká, můžete přidat 20 g cukru moučky.
- Množství na cca 30-35 sušenek.
Jahoda
- 30 g piškotů
- 30 g mrazem sušených jahod – nadrtit nebo rozmichovat
- 60 g jahodové marmelády
- 40 g změklého máslo
- Množství na cca 15 – 20 sušenek.
Švestka
- 50 g strouhaný perník nebo mák
- 120 g povidel
- 20 g cukru (můžete i nemusíte)
- Množství na cca 15 – 20 sušenek.
Pokud budou náplně tekutější, přidejte suchou složku – strouhaný perník nebo strouhané piškoty.
Pokud budou náplně naopak příliš tuhá, přidejte tekutější složku – mléko, marmeládu nebo rum.
Postup plnění a pečení:
- Těsto si rozdělte na jednotlivé části po 25 gramech a udělejte z nich kuličky (25g = 1 sušenka).
- Z kuličky vytvořte placku – v rukou nebo pomocí kulatého vykrajovátka o průměru cca 75mm.
- Placku nechte uprostřed silnější a kraje tenčí.
- Do placičky vložte náplň – doporučujeme 8-10 g.
- Zamáčkněte těsto a poválejte mezi dlaněmi a vytvořte váleček.
- Jemně jej vytvarujte podle tvaru vykrajovátka.
- Omoučete vytvořený váleček, pomoučete vykrajovátko.
- Vložte váleček plněného těsta do vykrajovátka.
- Vložte druhou část vykrajovátka se vzorem a mírně zatlačte na těsto.
- Zvedněte vykrajovátko i s těstem z podložky.
- Uchopte vykrajovátko oběma rukama a protlačte vnitřní díl skrz vnější vykrajovátko.
- Opatrně oddělte vykrajovátko od vytvořené sušenky.
- Dejte sušenku na plech. TIP: Sušenky se mírně při pečení rozjedou, myslete na to při pokládání sušenek na plech.
- Pečte na perforované silikonové podložce na sušenky v předehřáté troubě na horkovzduch cca 15 minut na 170 stupňů. Od trouby neodcházejte a pravidelně v troubě kontrolujte.
##PRODUCT-WIDGETS-36385##